Lip 262018
Domowy Snickers

Zdrowa wersja znanego Snickersa?! To tak się da?! Oczywiście!! Nie ma rzeczy niemożliwych!! Bez cukru, kazeiny, laktozy czy glutenu. Z odrobiną soli. Musicie to zrobić sami w domu. Osobiście wolę tą wersję niż oryginał ? Sami sprawdźcie.

Składniki :
I MASA:
200 g namoczonych daktyli
100 g orzeszków ziemnych (niesolone)
50 g masła orzechowego
Szczypta soli

II MASA:
150 g mąki owsianej bezglutenowej
100 g namoczonych nerkowców
100 g słodkiego miodu lub syropu zrobionego z wody i ksylitolu

III MASA:
domowa czekolada z mojego przepisu
(5 łyżek oleju kokosowego +4 łyżki kakao+miód do osłodzenia 3-4 łyżki)

Najpierw zalewamy daktyle i nerkowce wrzątkiem na minimum 10 min. Pierwszą masę miksujemy blenderem na gładko. Wykładamy na formę wyłożoną folią spożywczą. Wyrównujemy. Blendujemy nerkowce z miodem lub syropem z ksylitolu. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy na pierwszą masę i wkładamy na 2-3 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie kroimy na kwadraty lub prostokąty i nadziewamy kolejno na widelec, maczamy w czekoladzie. I odkładamy na papier do pieczenia. Dzięki temu , że są chłodne czekolada szybciej zastygnie. Przechowujemy batoniki w lodówce.
SMACZNEGO!!!


Write a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *