Lip 272018
Babeczki z Żurawiną

Przyszła pora na popoludniową kawę. Tylko co do kawy? W szafkach pustki, nic słodkiego. A przy takiej pogodzie ciągnie do słodyczy. A więc trzeba coś upiec w miarę szybko. Tak więc postanowiłam zrobić babeczki. Sprawdziłam stan mąk i do dzieła. Po paru minutach już czekały na konsumpcję.

Składniki :
200 g mąki uniwersalnej Shär
40 g mąki kukurydzianej
Łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
50 g oleju rzepakowego
4 łyżki miodu lub innego słodziwa
2 jajka
Garść żurawiny suszonej ( przelałam ją gorącą wodą żeby pozbyć się chemii)

Wszystkie składniki mieszam dokładnie i dodaję żurawinę. Nie martwcie się, że masa jest rzadka. Tak ma być. Przelewam do formy na mini babeczki i piekę 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Jak macie większe formy to wystarczy zwiększyć czas pieczenia o jakieś 5-7 minut. Jak się zrumienią to wyłączamy piekarnik i zostawiamy je na 10 minut w środku. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Babeczki mogą być z posiekanymi orzechami lub rodzynkami, lub z jagodami goji. Też będą super. Do kawy idealne.


Write a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *