Nie ma to jak domowy przecier pomidorowy, smak oddaje nasz poświęcony im czas. I dodatkowo nie jest to proces czasochłonny, zawsze myślałam, że to dużo zachodu, ale jednak nie. Wbrew pozorom szybciej się go robi niż dżem z truskawek. ?
Składniki :
- Dowolna ilość pomidorów (używam mixu pomidorów, które aktualnie dojrzały )
- Łyżka octu (duży garnek pomidorów)
- Sól i pieprz do smaku
Pomidory myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy resztę składników. Gotujemy ok 2 godzin, aż zmniejszą objętość o połowę. Zostawiamy do wystygnięcia. Blendujemy. Przecierem przez drobne sitko i przelewamy do butelek po przecierach lub średni słoików. Pasteryzujemy 30 minut w piekarniku w 130 stopniach. Zostawiamy je po tym czasie nadal w piekarniku na 30 minut. Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygniecia. Gotowe.