Sie 032018
Batoniki Daktylowe

Batoniki z daktyli bardzo lubi mój synek. Kupowaliśmy je w Biedronce. W pewnym momencie zmieniła się firma, a po paru miesiącach nagle wycofali produkt i już nie wrócił. Postanowiłam działać. Szukałam i znalazłam rozwiązanie. Sama zrobiłam je w domu. Zakupiłam suszone daktyle i pomyśl wypalił. Okazały się moim małym sukcesem.

Składniki:

  • 2 szkl suszonych daktyli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego bez soli i cukru.

Miksujemy składniki w mocnym blenderze do momentu uzyskania plastycznej masy. Wyjmujemy i w rękach formujemy kulę. Rozgniatamy w formie wyłożonej folią spożywczą masę, w miarę równo. Wkładamy ma noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy masę i kroimy batoniki. Przechowujemy w pudełku, w lodówce. Daje batoniki synkowi do przedszkola więc owijamy je folią spożywczą. Smacznego. ?


Write a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *