Wrz 032018
Biszkopt Idealny

Biszkopt, niby prosta sprawa, a jednak nie raz nie wyszedł tak jak powinien. Czasem jeden szczegół potrafi zepsuć wypiek. Ale na wszystko jest sposób. Nawet na biszkopt bezglutenowy. Jest fantastyczny. I nie sprawia problemów. Wystarczy trzymać się przepisu.

Składniki :

  • 1/2 szkl mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej (lub szkl mąki uniwersalnej Shär zamiast ziemniaczanej i kukurydzianej )
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl fruktozy

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce fruktozy, odczekując po każdej parę sekund. Zmniejszamy nieco obroty i czekamy aż piana uzyska połysk, wtedy mamy pewność, że fruktoza dobrze się rozpuściła. Następnie zmniejszamy obroty na bardzo wolne i dodajemy po łyżce przesianej mąki, odczekując parę sekund do następnej. Następnie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy masę do tortownicy lub okrągłego naczynia żaroodpornego. Pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach bez grzałki. Polecam sprawdzić pod koniec czasu patyczkiem czy już jest gotowy. Wyjmujemy gorący z piekarnika i czekamy, aż ostygnie. Kroimy na blaty dopiero jak uzyska temperaturę pokojową. Polecam do ciast i tortów. Smak super ? ♥ ♥ ♥


Write a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *