
Krem czekoladowy z daktyli jest słodki bez ani odrobiny cukru. Mój syn go uwielbia. W szczególności na kanapki. Jest podstawą jeśli chodzi o wykonanie tortu. Łatwy w wykonaniu. Z trzech składników. Zawsze mam zapas w lodówce.
Skladniki:
- 400 g suszonych daktyli
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy nawet na 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy i wrzucamy do blendera stacjonarnego. Rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajemy do daktyli i blendujemy. Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, aby maszyna zmieliła wszystkie daktyle na gładko. Dodajemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Jak nie miałam blendera stacjonarnego to robiłam go ręcznym, schodzi się dłużej, ale da radę.
Smacznego.
Reader Comments