Lis 172019
Tofu z ciecierzycy i soi

Otoż zaryzykowałam i wyszło naprawdę nieźle. Do tego najlepiej wykorzystać wyciskarkę wolnoobrotową. Ale można klasycznie: miska, sitko i gaza na sitku oraz odciskanie własnoręczne. Tofu akurat się przyda na święta do wypieków. Z produktów ubocznych, dokładnie z okary, suchej masy po odciskaniu można zrobić vegańskie burgery. Nie wyrzucamy.

Składniki :

250 g ziaren ciecierzycy

250 g ziaren soi

ok 3 litry wody

3 cytryny

Ziarna zalewamy wodą na noc. Sporo ponad ziarna, gdyż wchłoną cześć wody. Następnego dnia odcedzamy i wrzucamy do Blendera, zalewamy wodą i mielimy na w miarę gładką masę, mielimy tak przez parę minut. Używam blendera stacjonarnego i przy tej ilości składników robię to na dwa razy. Szykujemy sitko, miskę i gaze lub ściereczkę kuchenną. Albo używamy wyciskarki wolnoobrotowej. I uzyskujemy surowe mleko roślinne. Następnie wlewamy do garnka i zagotowujemy. Wciskamy sok z cytryny i dodajemy do mleka, polecam garnek z grubym dnem. Zacznie się scinać. Zostawiamy na chwilę. Przygotowujemy znowu miskę, sitko i gaze na sitku lub po wyjęciu okary używamy wyciskarki wolnoobrotowej. Porządnie odciśnięty towar umieszczany w pojemniku takim jaki chcemy nadać mu kształt. Wstawiamy do lodówki na noc. Wtedy elegancko stężeje. Moja rada jak odciskamy ręcznie poczekajmy aż trochę przestygnie 😊

Smacznego.

Święta z dbałością
http://ambition.pl/

Write a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *