Sty 272020
Pomidorowa Zapiekanka z Jajkami
Pomidorowa Zapiekanka z Jajkami

Zapiekanki to fajna sprawa. Można wykorzystać pozostałości po obiedzie. Wyzwaniem jest zrobić zapiekankę bez sera. Otóż dobrym sposobem jest zrobienie jej na jajkach. Sos musi byc do niej gęsty. Dodajemy ulubione składniki i obiad gotowy. Świetnie pasuję do ziemniaków. Zapraszam.

Pomidorowa Zapiekanka z Jajkami

Składniki :

  • 4-5 jajek
  • ząbek czosnku
  • puszka passaty pomidorowej lub sosu Pomodori Libero Gusto (przepis na mojej stronie)
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz, wędzona papryka i vege parmezan
  • opcjonalnie trochę vegańskiej mozzarelli (na zdjęciu jest trochę posypana dla smaku)

Sos lub pasattę pomidorową dusimy w garnku, który można dać do pieca, z przyprawami. Zostawiamy na małym ogniu na parę minut, aby odparował nadmiar wody. Dodajemy jajka i pokrojoną w paski szynkę parmeńską. Wkładamy do pieca na 15 minut w 180 stopniach. Zostawiamy na 5 minut, żeby odpoczęło po upieczeniu. Dobrze smakuje w towarzystwie surówki. Smacznego.


Write a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *