Lut 122020
Bułeczki Jednodniowe
Bułeczki Jednodniowe

Bułeczki idealne na śniadanie lub kolacje. Podawane jeszcze ciepłe smakują najlepiej. Puszyste, jędrne i chrupiące. Jak sama nazwa wskazuje bułeczki nadają się odrazu do jedzenia. Niestety nie nadają się na następny dzień. Polecam na weekendowe śniadanie, kiedy to mamy chwilę dla rodziny. Świetna niespodzianka na rozpoczęcie dobrego dnia. Mój starszak był zadowolony. A wybredny jest i to bardzo. 😉 Wykonuje je się szybko i sprawnie. Takie przepisy są najlepsze dla mnie i zaganianych ludzi. Dziś docenia je dużo Mam i nie tylko Mam. Zapraszam.

Bułeczki Jednodniowe

Skladniki:

  • 250 g skrobi
  • 250 g mąki uniwersalnej Schar
  • 2 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2-1 szkl wody

Ważna sprawa. Owe składniki są nierozłączne. Olej i skrobia nadaje ciastu elastyczności. Proszek w takiej ilości poradzi sobie z ciężarem bezglutenowej mąki. Dodatkowo skrobia sprawia, że pieczywo jest mięciutkie. Ale można dodać coś extra, np. ulubione ziarna lub zioła. Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę i na początek pół szkl wody. Mieszamy. Kontrolujemy konsystencje ciasta. Dodając pomału jak trzeba jeszcze wody. Otóż ciasto musi się ładnie nabierac na drewnianą łyżkę, ale nie może się z niej zsuwać. Wtedy bułeczki zachowają okrągły kształt przy wypiekaniu. Nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach z górną grzałką. Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia. Smacznego.


Reader Comments

  1. 🙁 robione dwa razy i efekt ten sam – zakalec. Raz uzylam skrobi ziemniaczanej, drugi raz kukurydzianej. Nie wiem co zmienić 🙁

  2. Przy ich robieniu wystarczyło, że raz dałam trochę więcej skrobi i były zakalce. Proponuję zmniejszyć odrobinę ilość skrobi i dodać o łyżkę więcej proszku do pieczenia. Powinno dać radę. Mi też od razu nie wyszły. Proponuję również nagrzewac piekarnik dobre 30 minut, żeby blacha dobrze się nagrzała to również pomaga przy wypiekach.

Write a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *