Kwi 102020
Pieczony, Soczysty, Aromatyczny…Schab
Aromatyczny Schab

Schab upieczony soczysty, aromatyczny, niewysuszony i do tego smaczny. Jak to osiągnąć? Mam sposób, który jest popularny, ale często pomijany. Czemu? Nie wiem. Dzięki niemu pieczeń jest soczysta, nie wysusza się w piecu. Wystarczy doprawić tak jak lubimy. W przepisie doprawiłam solą, papryka wędzona i pieprzem. Wstawiłam do lodówki na minimum pół godziny, a później obsmażyłam z każdej strony na dużym ogniu. Tak aby się ścięło mięso. Wystarczy chwila i obracanie. Jak już jest ładnie obsmażona to nie wysuszy się podczas pieczenia, zamykamy pory tym sposobem i woda już tak łatwo się nie wydostanie.

Aromatyczny Schab

Wstawiamy pieczeń do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z górna grzałką. Polecam piekarnik zacząć nagrzewać dużo wcześniej,jakies pół godziny wcześniej. Żeby blacha w nim też nabrała temperatury. To również pomaga przy pieczeniu mięsa. Schab, o którym mowa ważył kg. Więc piekł się 60 minut. 1,5 kg polecam pięć 1,5 godziny. Po upieczeniu na 10 minut uchylam drzwiczki od piekarnika. Następnie pieczeń przykrywam folia aluminiową i pozostawiam do wyschnięcia. To również bardzo ważny proces. Aby pieczeń nam nie wyschła. Jak wystygnie owijamy w folie i do lodówki na noc lub minimum 2 godziny. Po schłodzeniu mięso się da łatwo pokroić. Smacznego.


Write a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *